Roomba fra iRobot – En af de mest populære producenter af robotstøvsugere

iRobot designer og bygger robotter, der gør en forskel og blev grundlagt i 1990 af et hold robotforskerne, som alle havde en vision om at gøre praktiske robotter til virkelighed.

I 2015 omsatte virksomheden for over 3 mia. danske kroner og havde på verdensplan mere end 500 medarbejdere ansat – Både mekaniske, elektriske og software-ingeniører. Virksomheden er desuden registreret på det amerikanske aktiemarked.

Virksomhedens hovedkvarter ligger i Bedford, Massachusetts. Virksomheden har også kontorer i Californien, Storbritannien, Kina og Hong Kong.

Verdens vigtigste robotter

iRobot har skabt nogle af verdens vigtigste robotter. Til at starte med rengørings-robotterne, som f.eks. robotstøvsugeren, som revolutionerer den måde, folk gør rent og holder hjemmet og haven pænt og rent på. I 2015 er der solgt mere end 14 mio. robotter på verdensplan, med den prisbelønnede iRobot Roomba® robot som bestseller. Roomba gjorde praktiske robotter en realitet som de første og viste verden, at robotter er kommet for at blive. iRobot har flere serier af robotter til hjemmet, bl.a. også iRobot Scooba, iRobot Braava, iRobot Mirra og iRobot Looj.

Tager udgangspunkt i strategi fra militæret

iRobot har som ovennævnt en masse forskellige serier af robotter, men faktisk tager alle udgangspunkt i en strategi fra militæret, nemlig Aware, som blev brugt til at lave robotter som kunne fjerne miner og som dermed også skal kunne være i stand til at tilpasse sig de omgivelser den er i. På en iRobot robotstøvsuger er det derfor rimelig tydeligt at denne teknologi bliver brugt, da støvsugeren nemt kommer rundt i hele rummet og får taget hjørner osv. med.

irobot

Roomba robotstøvsugerne fra iRobot

Robotstøvsugerne fra iRobot har fået navnet Roomba, det vil sige at alle robotstøvsugerne derfra hedder Roomba også et serie/linie nummer/navn. Den første Roomba model til de private forbrugere blev lanceret et stykke inde i 2002 og små 6 år senere var der solgt over 2 mio. stk. Der er sket en del med modellerne siden starten, der er kommet nye til og nogle et blevet opgraderet gevaldigt. Ligesom med de fleste andre robotstøvsuger-producenter var de første par år for iRobots Roomba modeller også udfordret, men som tiden er gået og der er blevet udviklet på modellerne er der sket rigtig meget og alle nyere modeller er fri fra børnesygdomme og lignende.

De bedste på markedet

Mange anser Roomba-maskinerne for at være de bedste robotstøvsugere på markedet, og det er da heller ikke uden grund – for Roomba støvsugerne er helt klart blandt de bedste på markedet, det er dog svært præcist at sige hvilken producent der er den bedste, for der kommer nye modeller løbende, dog er de producenter vi har valgt at skrive om herinde på sitet klar de førende på markedet for robotstøvsugere.

iRobot robotstøvsuger i stuen

Hvis bliver lidt mere konkrete og dykker ned i de konkrete Roomba-modeller, så stort set alle runde – det er de fleste robotstøvsugere, så de ikke sidder fast nogle steder, derudover er gennemsnitsdiameteren lige 30-40 cm., ligesom de flest af modellerne er under 10 cm. høje. Den meget lille størrelse er selvfølgelig 100 % et bevidst valg, så maskinerne kan komme ind under de fleste typer af møbler, både lave sofaer, stole og spiseborde, men også spisebordsstole – næsten lige meget hvordan disse er formet.